Vox Gloriae kórus

Énekkel dicsérjétek az Urat!

Vox Gloriae - Múltunk – Jelenünk – Jövőnk...

A torbágyi katolikus templomban 2013-ban kezdtünk el együtt énekelni néhányan, először, mint dicsőítő kórus, a szentmisék előtt, gitárral vagy gitár nélkül.

Ebből a kezdeményezésből szerveződtünk és alakultunk át a templom felnőtt énekes közösségévé, mint Vox Gloriae Énekegyüttes, 2014 őszén. Ekkortól már a miséken szolgáltunk, a liturgia fényét emelve.

 

Énekünkkel, zenénkkel elsősorban az Úr dicsőségét szeretnénk hirdetni, de zenés áhítatokon vagy kisebb helyi koncerteken is örömmel éneklünk.

Így 2015-ben nemcsak a kamarakórus bővült új tagokkal és váltunk vegyeskarrá, hanem repertoárunk is. A szentmiséken olyan egyházi kórusműveket, motettákat szólaltatunk meg, amelyek a liturgiába illeszthetők. Így a felajánláskor, áldozás alatt és kivonulásra készülünk hónapról hónapra egy-egy újabb darabbal.

A szerzők között Palestrinától, Lassustól és Praetoriustól kezdve, Lottin, Bachon, Schützön, Esterházyn, Hassleren és Liszten keresztül, megszólaltatunk Bárdos, Harmat, Werner és Kodály-műveket is szívesen, csak a nagyobb neveket megemlítve.

2015-ben énekeltünk egy, a templomunkban szervezett orgonahangversenyen. Részt vettünk Székesfehérváron az Egyházmegyei Ki Mit Tud?-on, ahol kategóriánkban (egyházi zene – kórus, kamarakórus) kiemelt díjat kaptunk. Kisebb egyházzenei áhítatot tartottunk Nagyböjtben, de Adventben is szerepeltünk adventi és karácsonyi énekekkel a település Angyalfia rendezvényén. Külön kihívás volt számunkra a Templomok Nyitott Napján kis koncertet adni, hiszen templomunk első alkalommal vett részt ilyen programban egy fél napot felölelő program-folyammal. Örömmel teljesítettük ezt a szolgálatot is.

 

Énekegyüttesünk jelenleg 9 tagból áll, és, 2015 decemberétől, kántorunk segítségével, orgonás kísérettel is megszólaltathatunk egy-egy művet. Terveink között szerepel, hogy ne csak motettákkal szolgálhassunk a szentmiséken, hanem a mise állandó részeit is énekelni tudjuk olyan zeneszerzőknek köszönhetően, mint Palestrina, A. Lotti, Bárdos Lajos, Lisznyay Szabó Gábor, Werner Alajos vagy Kodály Zoltán.

Énekegyüttesünk, az Úrnak hála, fejlődik, változik, alakul, de mindig szem előtt tartjuk elsődleges feladatunkat és célunkat: a Mennyei Atyának szolgálunk énekünkkel.

Ebben a szellemben és ezzel a küldetéssel szívében, szeretettel várunk továbbra is minden énekelni szerető, az egyházi zene iránt érdeklődő kedves Testvért, aki szívesen csatlakozna hozzánk, ehhez a vidám közösséghez.

Hisszük és valljuk, Szent Ágoston nyomán, hogy aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik.

 

Próbáinkkal kapcsolatban érdeklődni a 30 245 8597-es telefonszámon lehet, Belák Viktóriánál.

 

„Az egyházi zene lelkemnek tengerhullám volt, vitt, emelt, felüdített, megtisztított.”

(Prohászka Ottokár)

Miserend

 

Szombat: 18.00
Vasárnap:  8.45 

 

Gyerekmise:
Vasárnap 11.15


 
Székesfehérvári Egyházmegye
Magyar Katolikus Egyház
Magyar Kurír
Katolikus Rádió
Mária Rádió
Vatikáni Rádió
Szentírás
Napi Evangélium